Malmö levererar




Bild: Malmö Stadsteaters hemsida
Förra söndagen, tempen upp mot 20. Låg på gräset och solade vid borgen. Nu snöflingor i luften och isiga vindar.

Denna helg. Påsklov för en del av familjen. Det måste man fira. Tog en intensiv tur till Malmö. Tåget mot Triangeln, en dryg timme så är vi där. Snabbt in på Malmö konsthall för att se utställningen "Speed 2", om teknik? En nermörkad fuktig konsthall, med två videoverk i stora lokalen. I en liten lokal, diabilder, bokhylla, gamla grejer från 60-70-tal. Tekniska dammiga prylar varvat med lite personliga saker. Utan att ha läst något eller satt utställningen i kontext, blev den fullständigt anonym och svårtillgänglig. Den talade inte visuellt känslomässigt. Enorma mängder text i verken, men inga förklaringar. Missade precis den guidade visningen. Måste hitta en utställning att skriva om för min utbildning, men vill inte välja denna. Eller ska jag bara för att jag inte "tyckte om den" den "talade inte till mig". Hm.  Supersugen på Vandenbergutställningen istället från Hamburg. Har inte slutat tänka på den än.

Vi svängde in en runda på Triangeln för att kolla liten japansk affär med pryttlar. Inte för oss. In på gågatan som fått nytt liv. Lilla Småland med kafé växter osv, så fint. Emmaus second hand som ett riktig fräsch affär av begagnat med"vanliga kunder". Unga hipsters osv, ingen så dålig doft.

In på nya HM, skojakt med A, fynd för B, trötta. Trötta satt vi och fikade på finkondiset Hollandia, sedan skildes våra vägar åt. A och B till Hipp för föreställningen Oscar Liljas försvinnande, av författaren Sara Bergmark Elfgren (Cirkeln m m). Jag och C (som aldrig kom, missade sitt tåg.. morr morr) Kom till teatern i lite uppretat tillstånd, vilket var bra. Det skulle handla om relationer i pjäsen Kaninerna. Tre delar om ett par. Först träffar de en halvkriminell typ, och vad det innebär för relationen. Sedan en gudarolig träff med en psykolog/kurator. Till slut träff med kompis på krogen och rollspelsdiskussioner (Holland, Indonesien och bilaterala handelsförbindelser och skolflickor, hur roligt). Hur vi bemöter varandra i en långvarig relation, hur våra styrkor och svagheter, går mot varandra, det ömsesidiga spelet, som ibland upprepar olycka, eller som är en grund för relationen? Kanske måste vi ha varandra att spegla oss mot för att överleva. Totalt ickesur när jag gick ut i alla fall. Traskade genom ett råkallt men vackert Malmö för träff med kidsen på tacorestaurangen på Malmö live. Fullt, men vi hittade fullgott alternativ på surfschack. Köttburgare, veggoburgare, fisktacos, gluten, laktos, valfria tillbehör, och god öl. A o B hade haft en visuell teaterupplevelse som var givande. Dessutom bästa teaterpubliken hittills sa B. Menat; deras ålder harmonierade med andra besökare.

Trots skavigheter, en fin dag.

Helgen som helhet: Nyckeln till frihet i fredags på TV. Bästa sättet att börja helgen, att gråta ner mascaran i soffkudden. Söndagen; DN överträffar sig själv, med fina reportage om svarta hål, denisovamänniskan, is-barn, skådespelarsystrarna August (så kloka och fina). Fina tips om poddar och annat.

Känner mig kulturellt tankad och inspirerad att plugga på min slutuppgift. Tankade även inspo på föreläsningen som Thomas Kjellgren, den gamle konsthallschefen höll häromveckan. Han är pedagogisk och gör konsten tillgänglig. Icke-snobbig.

Kommentarer

Populära inlägg