Växjö 24 timmar













En liten stad,mitt i Småland. Vi dönar in på Utvandrarmuseet. En mörk, mörk tegelbyggnad i brunt. Väser ut 70-tal med en dammig utställning med tjocktv, utställningar där man har klistrat över små rättelser på vissa bitar. Här hade man kunnat gjort så mycket mer. Hur relevant är inte utställningen egentligen. Engelska texter påklistrade i efterhand hallå. Vilhelm Mobergrummet gömt i en hörna. Vi är de enda besökarna en sömnig receptionist sitter med sin mobil. I Invandrarkafet sitter kvinnorna och pratar inga matgäster. Smålandsmuseet piggare. En fin lekutställning med Loranga Masarin och Dartanjang får en att önska ett par 6-åringar tillbaka. Drar barnfamiljer som skapar lite liv i fina museibyggnader. En modern museishop, en fast utställning om glas. Glaset är otroligt kitschigt. Finast är kanske Åsa Jungnelius bautasnippa. Utställning om vindar fin, Ötzi ismannen fångar intresset. Vi beger oss kulturmättade mot hotellet och poolen på taket. Fast innan dess tända lite ljus i domkyrkan.

Pm och vänner är ett hotell med pretentioner och det är så fint. Inte har vi något liknande i våran lilla stad i alla fall. En dröm. Vi får inte plats i restaurangen utan får ut på stan på en trevlig restaurang som ligger i en glaskub på torget. Sover som en dröm (lite Växjö lakers-fans på gatan, men herregud är van stabo)och äter frukost för gudar. Alltså hemmalagad yoghurt, muesli, små patessier, ostkaka, hemmalagad blåbärssylt. allt i små avvägda portioner. Bacon från Olinge. En förmodat lycklig gris äter vi. Och tystnaden och lugnet.  Unga par. Alla är slanka och tysta lugna och snygga. med takhöjd på 3 meter känner även jag mig lite mindre och lite slankare.Medans resten av gänget tar sig ett nytt dopp i solen, vandrar jag till kulturen. Konsthallen stängd över påsken. Bibliotekets tidningsavdelning välfylld av pressbyråutbudet. Ställer mig och läser ett fint nummer av "vi läser".  Gågatorna smyckade med fantastiska lekplatser. Som ett sätt att vinna över Samarkand ett köpmausoleum i utkanten av staden.

Lite penseer och tulpaner på torget, sedan en tur till teleborg och medhavd fikabröd från Pm bröd och sovel, kardemummabullar, blåbärsknyte och chokladcroissanter..




Växjö levererar. Några eldsjälar sticker ut. Missade att besöka Lixuan Galleri plan B.

Löjligt likt Kstad, en modellstad från 1800-talet. En rektangel med samma regementsbyggnader, fängelse och fin kyrka. Dock omgiven av sjöar och tallar istället för kstads våtmarker.
Vilken riktning du än tittar så ser du en institution. Gå i fängelse, gå till teatern, sjukhuset osv. mycket 60-70, 90 tal. Allt trevåningars.


Kommentarer

Populära inlägg