Sommarläsning och tips


Judaskyssen av Anna Grue, deckare/krimi. I Danmark kallas tydligen denna typ av böcker för lufthavnskrimi. Egentligen har jag förläst mig på deckare och orkar inte läsa dem. Men denna passade. Sol-och-vårare, kvinnor i medelåldern, lagom rys, Själlandsinteriörer. Lite hemtrevligt sådär.

Göran Rosenberg. Ett kort uppehåll innan Auschwitz. Andra världskriget slutade för 70 år sedan. Ständigt återkommer vi till detta krig. Slagen, utrotning, utrensning, vad hände, varför, hur. Sedan det som kommer i skymundan. Vad händer efteråt. I denna bok har Göran Rosenberg följt sin far i spåren. Hans far som hamnade i koncentrationsläger och sedan kom till Sverige. Detaljrikedomen. Hur jävla grymt. Sträckläste denna bok som nyopererad på sjukhuset, och den var så bra.

Utrensning av Sofi Oksanen. Den var på gränsen till outhärdlig. Så mycket övervåld. Men samtidigt vardagsskildringen. Jag tänker: måste det vara så mycket våld. Blir läsningen mer intensiv av våldet, eller trots det.  Sofi Oksanen har i alla fall vunnit Finlandiapriset (typ Augustpriset i Finland?) och Nordiska rådets litteraturpris (bäst i klassen i Norden och pengar?).

Att inreda med konst och design. Bilderbok för vuxna. Snyggt fotade lägenheter med konst. Avkopplande att titta på bilder på personliga lägenheter/hus.  Kan även roa mig med "finn fem Charlotte Gyllenhammar", "finn fem trans av Fredrik Wretman".

Böcker köpta på bokhandeln i Lund och outleten utanför Ikea i Älmhult (så överraskande bra utbud och priser).

Kommentarer

Populära inlägg