Skissernas museum


Blixtbesök på Skissernas museum i Lund. Avslutade fredagens heldagsmöte med att promenixa dit genom ett vårsoligt Lund. Kaféliv, blommande träd och frodigt gräs. Domkyrkan, en betonggrå klump från yttre rymden, utgör en nollpunkt i staden. Skissernas låg där lite för sig själv, bredvid universitetsbiblioteket. Det strosade runt en hel del seniora män och kvinnor som samtalade med varandra om saker som "hon börjar tappa minnet och bli oklar", "...starroperation", "...prostata".
Studenter gratis inträde, men där fann inte en enda. De var på Systembolaget i Saluhallen (där lundabor, även de seniora, satt och åt fisksoppa på mysiga restauranger) och köpte ölflak inför valborg (jag köpte en flaska rosé och alkholfri äppelmust i vinflaska).

Gillar skissernas. Skisser, mallar, modeller osv av offentlig konst. Mycket bättre än det låter. Ibland kan offentlig konst vara tråkig och bli osynlig där den ligger år efter år. Men i museisalarna, ihopablandade, representerade de en rikedom. Och flickan ovan av artisten Swoon och rummet hon finns i är värd inträdet bara det. Försökte fota ett konstverk av glasprismor, men det gick som det gick. Enkelt och läckert.

Kommentarer

Populära inlägg